Diefstalpreventie

Diefstalpreventie

Een boot is een gemakkelijk doelwit voor het dievengilde. Het is helaas nog steeds zo dat er dagelijks boten en buitenboordmotoren worden gestolen.

Dit overkomt ieder jaar 1 op de 200 booteigenaren. De diefstal van waardevolle spullen uit de boot komt hier nog bij. In veel gevallen vergoeden de verzekeraars op de bootverzekering (een deel van) de schade.  Als eigenaar blijft een diefstal erg vervelend. Tevens levert het claimen van diefstalschade bij verzekeraars de nodige administratieve rompslomp op (aangifte doen bij politie, invullen schadeaangifteformulier, etc).

De boot en/of buitenboordmotor is weg, en naast de financiële schade kan deze in veel gevallen ook niet snel worden vervangen. Alle reden voor u om preventiemaatregelen te treffen. Er zijn goede mogelijkheden om uw boot te beveiligen tegen diefstal. Daarnaast zijn er ook systemen die het mogelijk maken dat de boot snel teruggevonden wordt na diefstal, zogenaamde vaartuigvolgsystemen.


Preventietips

Net als bij het voorkomen dat uw auto wordt gestolen zijn er ook voor uw boot en/of buitenboordmotor een aantal eenvoudige maatregelen te nemen. Hieronder zijn een aantal tips opgenomen hoe u dit kunt voorkomen. (let op dat sommige hieronder genoemde tips minder vrijblijvend zijn en een vereiste kunnen zijn bij verzekeringsmaatschappijen).

- Leg de boot zo goed mogelijk vast met een kabel of ketting en met een goedgekeurd slot.
- Maak het inbrekers lastig, zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
- Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem.
- Stal uw vaartuig in de winter in een veilige botenstalling.
- Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot (bijv. een koppelingsslot of wielklem).
- Registreer de gegevens en kenmerken van uw boot. De registratiekaart kunt u downloaden via www.stichtingvbv.nl.
- Indien mogelijk haal uw motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit.
- Niets erin, niets eruit; neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot.
- Doe bij diefstal of vermissing altijd aangifte bij de politie.


Beter beveiligd

Verzekeraars vinden het belangrijk om diefstal van boten en buitenboordmotoren tegen te gaan. Dit om de schadelast te beperken en daarmee de premies betaalbaar te houden. De verzekeraars hebben samen met de overheid en brancheorganisaties het Keurmerk voor Vaartuigbeveiliging ontwikkeld. Het Keurmerk geldt alleen voor beveiligingsproducten die aan de gestelde VbV-eisen voldoen. Een aantal verzekeraars eisen deze producten of verlenen korting als deze producten zijn geïnstalleerd. Informeer naar de mogelijkheden.


Categorieën beveiligingsproducten


Binnen het Keurmerk Vaartuigbeveiliging worden een drietal categorieën van beveiligingsproducten onderscheiden.


Categorie 1 Mechanische beveiliging
(kabels en sloten)
Categorie 2 Alarmsysteem
Categorie 3 Vaartuigvolgsysteem


vaartuigbeveiliging


Mechanische Beveiliging

Uw boot kunt u vastleggen met goedgekeurde kabels, kettingen en sloten. Let er daarbij op dat er gebruik gemaakt wordt van goede bevestigingspunten, zowel aan de boot- als aan de walzijde. Voor buitenboordmotoren zijn er speciale sloten ontwikkeld.


Alarmsysteem

Om inbrekers af te schrikken zijn er systemen die bij inbraak optische en akoestische signalen afgeven. Deze systemen worden zo ingesteld dat nodeloze alarmeringen worden voorkomen.


Vaartuigvolgsysteem

Een vaartuigvolgsysteem geeft na diefstal een melding door aan een alarmcentrale. Hierbij wordt ook de exacte positie van het vaartuig doorgegeven. Hierdoor is de politie in staat om de boot snel weer terug te vinden.

 

multimill


Watersportbeveiliging aanschaffen 

Een specialist in beveiligingsproducten voor de watersport is Multimill. Zij hebben ook een online webwinkel www.watersportbeveiliging.nl waar ook gecertificeerde beveiligingsproducten zijn te vinden. Indien u via ons kantoor verzekerd bent dan krijgt u op uw aankoop een korting van 10%. Vul hiervoor de kortingscode "Datacombinatie" in. 

 

 

 

 

Offerte bootverzekering
 
 
Dezelfde polisvoorwaarden, maar toch minder betalen >>
Bent u tevreden over uw bootverzekering, maar wilt u gebruikmaken van onze
expertise? Wij kunnen uw boot
verzekering overnemen met een premiekorting tot 15% !
 
 
Welkomstgeschenk voor nieuwe verzekerden >>
Sluit u een bootverzekering af met een nettopremie van € 300,- of hoger dan heeft u de keuze uit één van de volgende welkomstkado's;
 
 
Bent u al ambassadeur van Datacombinatie ? >>
Sluit op uw aanraden een mede-watersporter een bootverzekering via ons kantoor af, dan ontvangt u 1 jaar het watersportblad Zeilen. 
 
Doe de gratis premiecheck >>
Betaalt u niet teveel premie voor uw bootverzekering ? Wij doen geheel vrijblijvend een premiescan op uw polis. Lees meer>>
 
 
 

Ga snel naar