Wanneer vervangen van verstaging


Deze vraag wordt met enige regelmaat gesteld, en het antwoord is duidelijk maar direct ook niet exact qua datum aan te geven.


De polisvoorwaarden van verzekeraars geven aan dat u als een goed huisvader op uw verzekerde zaken (in dit geval uw boot) dient te zorgen. Dit houdt dus in dat zaken welke vervanging behoeven preventief dienen te worden vervangen, en niet pas na een schade want dan bent u zeker te laat.

Termijnen zijn er in het verleden in de watersportbladen wel gegeven, echter dit zijn adviezen welke uitgaan van een doorsnee gebruik van een boot. Dus dat houdt in dat wanneer u regelmatig wedstrijden vaart, en daarnaast nog met het gezin gaat toervaren, de verstaging meer te verwerken krijgt dan dat u uitsluitend af- en toe de Hollandse Plassen bevaart met windkracht 4.

En dan is de vraag welke verstaging heeft u op de boot staan? Rodrigging of de traditionele verstaging?

Uitgaande van de publicaties van de afgelopen tijd, adviseren wij onze verzekerden voor de traditionele verstaging na 10 jaar tot vervanging over te gaan. Bent u eerste eigenaar dan kent u de gebruikshistorie van de boot, en kunt u bij een doorsnee gebruik een tuiger vragen de verstaging te controleren, en dan is het ook verstandig zijn adviezen op het punt van vervanging cq. aanpassing op te volgen, en dit ook vast te laten leggen, zodat u later kunt aantonen dat u zorg heeft besteed aan het voorkomen van een schade, en mocht zich onverhoopt zich toch iets voordoen, dan staat uw uitvoering van de opgelegde zorgplicht buiten de discussie.

Wij komen verzekerden tegen met verstaging welke ruim de 10 jaar qua leeftijd heeft overschreden, en waar nog geen tuiger ooit naar heeft gekeken.
Deze eigenaren adviseren wij, eea. te laten inspecteren door een tuiger, en dit iedere 3 jaar hierna te laten herhalen.

Tevens adviseren wij eigenaren naar de aangrijpingspunten van mast/verstaging te laten kijken, daar het hier ook vaak misgaat.

Heeft u uw verstaging en aangrijpingspunten laten controleren door een tuiger, en heeft u zijn adviezen opgevolgd bewaart u de stukken hiervan goed, mogelijk kunnen deze van pas komen.


Termijn vervangen rod-rigging

Overigens bij rodrigging adviseren wij u hiermee te starten bij een leeftijd van 8 jaar. Zeker zal het hierbij lastiger zijn een tuiger te vinden, welke u op dit punt kan adviseren, omdat controle van rodrigging een ingrijpende en dure zaak is. Vervanging na 8 jaar is eigenlijk de enige praktische mogelijkheid.

Offerte bootverzekering
 
 
Dezelfde polisvoorwaarden, maar toch minder betalen >>
Bent u tevreden over uw bootverzekering, maar wilt u gebruikmaken van onze
expertise? Wij kunnen uw boot
verzekering overnemen met een premiekorting tot 15% !
 
 
Welkomstgeschenk voor nieuwe verzekerden >>
Sluit u een bootverzekering af met een nettopremie van € 300,- of hoger dan heeft u de keuze uit één van de volgende welkomstkado's;
 
 
Bent u al ambassadeur van Datacombinatie ? >>
Sluit op uw aanraden een mede-watersporter een bootverzekering via ons kantoor af, dan ontvangt u 1 jaar het watersportblad Zeilen. 
 
Doe de gratis premiecheck >>
Betaalt u niet teveel premie voor uw bootverzekering ? Wij doen geheel vrijblijvend een premiescan op uw polis. Lees meer>>
 
 
 

Ga snel naar